049[1]Laholm är Hallands äldsta stad med anor från 1200-talet men även långt innan dess fanns det boende i området. Fornfynd har hittats från tidig stenålder och fram till medeltiden.  Jordbruk, fiske och hantverk var tidigare huvudnäringar i Södra Halland. I Laholm dominerade lergodstillverkningen.

Under andra delen av 1800-talet uppstod ett behov av att kunna erbjuda stadens gäster ”ett gott bord och en god säng”. Detta var till följd av utvecklingen av industrin och förhoppningar på järnvägens betydelse för Laholm. Därför revs den gamla gästgivaregården (även den med en lång historia bakom sig) och på samma plats uppfördes ett ”av tidens fordringar uppfyllande, välbehövligt hotell”. Hotellet invigdes med stor bal i festivitetssalongen den 11 december 1882 och har sedan dess varit en mötesplats för såväl Laholmare som tillresande.

För ungefär 100 år sedan, år 1915, byggdes en vacker trädgårdspaviljong i hotellträdgården för sommarservering. Drygt 40 år senare ersattes den med en restaurangbyggnad i funkisstil kallad Gröna Hästen som fortfarande finns kvar. Laholms Stadshotell drev länge även Gröna Hästen men numera drivs den av egna entreprenörer.Laholms stadshotell-7-2012 - Kopia - Kopia

Ett tiotal personer har genom åren drivit stadshotellet och ett stort antal gäster har passerat hotellets rum.

Hotellet har under årens lopp renoverats flera gånger. Vid en av de gångerna, i skiftet mellan 60- och 70-talet, slängdes de vackra, gamla spegeldörrar ut och de fina, gamla parkettgolven revs upp och ersattes med heltäckningsmattor. Tack och lov så glömde de en dörr på vinden! När hotellet renoverades under 2000-talet användes den dörren som modell för alla de nytillverkade dörrarna. De är hantverksmässigt och lokalt tillverkade av Bröderna Pettersson i Våxtorp och uppfyller givetvis dagens ljud- och brandkrav. Heltäckningsmattorna har slängts ut och istället har de ersatts med  äkta stavparkettgolv i klassiskt fiskbensmönster som lagts stav för stav och sedan slipats och lackats tre gånger. Dessa parkettgolv finns i hotellkorridorerna och i de flesta hotellrummen.